Home > Afrika > Ziekenzaaltje vernoemd naar Freeke
Salle de Freeke heet de ziekenboeg, genoemd naar de inmiddels overleden Freeke Molenaar, voormalig voorzitster van het fonds!

Het dorp Here Bugu in Mali heeft een bijzondere geschiedenis. Mocht je er nog niet van hebben gehoord dan raad ik je aan om het babablog te bekijken https://rondombaba.nl/babablog/
Het Molenaarskinderfonds volgt de ontwikkelingen van het dorp al ruim 10 jaar. In 2014 hebben we een project voor de kinderen gefinancierd https://www.molenaarskinderfonds.nl/stichting-rondom-baba-in-mali/ Yvonne Gerner uit Nederland is voor ons de persoonlijke korte lijn naar dit dorp.
In april 2023 trok Yvonne bij ons aan de bel met een noodoproep betreffende medische zorg. Het betreft zorg voor vluchtende Peulen (nomaden) die momenteel binnen de muren van het dorp Here Bugu verblijven. Een gedeelte bivakkeert erbuiten omdat ze bij de koeien willen blijven.
We hebben met ons bestuur besloten om snel te acteren en zo kon Here Bugu definitief een eigen ziekenboeg (infirmerie) openen. Onder leiding van een krachtige verpleegster die op Here Bugu is komen wonen is er nu moeder-kind zorg mogelijk. Ze behandelt tevens ziektes, zoals malaria en geeft voorlichting op het gebied van familieplanning aan vrouwen en aan de mannen. In totaal hebben zo’n 1000 mensen toegang tot medische hulp. De infirmerie is ook beschikbaar voor kinderen van degene die werken op Here Bugu, voor de leerlingen van de vakopleidingen en voor de gezinnen die wonen op Here Bugu.
Op 12 juli 2023 was ik ontroerd toen Yvonne me vertelde in een persoonlijk gesprek, dat ze de ziekenboeg de naam van Freeke hadden gegeven: Salle de Freeke.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*