Home > Afrika > Project “Vakopleidingen en wijkinterventies voor tienermoeders” van Byounique succesvol afgerond.
Trainingsgroep kleding en mode

Het project vakopleidingen en wijkinterventies voor tienermoeders, waarvoor wij begin 2021 een bijdrage hadden gegeven, kende een moeizame start maar kon eind 2022 succesvol worden voltooid. In 2021 kon het project niet worden uitgevoerd vanwege Covid en begin 2022 werd de streek opgeschrikt door de orkaan Ana. Nchalo stond wekenlang onder water, veel mensen verloren hun huis en werden opgevangen in wijkgebouwen. Anderen verhuisden naar familieleden elders. Afgezien van het menselijke drama, had dit direct impact op de te geven  trainingen, o.a. door verlies van geplande gebouwen, verhuizing van trainers en grote elektriciteitsproblemen.
Met enkele aanpassingen is het project toch zeer succesvol verlopen zoals vermeld in het uitgebreide en boeiende verslag dat wij van Byounique hebben ontvangen.
De resultaten:
120 tienermoeders, tienervaders en jonggehuwde meiden zijn getraind, verdienen via werk of een groeps-bedrijfje een stabiel inkomen en bouwen een liefdevol gezinsleven op. Zij hadden trainingen ontvangen in mode & kleding, kapper, broodbanketbakker en sandalen maken. Er werden 20 jeugdbedrijfjes opgericht.
4 wijk-interventieteams zijn getraind in het voorkomen van kind-huwelijken en tienermoederschap en steunen meiden bij zorgelijke situaties. Deze teams hebben circa 430 meiden begeleid in voor hun zorgelijke situaties en heel veel jongeren bereikt via voorlichtingsactiviteiten op scholen, in de wijken en via de radio.
Als follow-up van het project is besloten om in Nchalo een trainingscentrum op te zetten om nog meer jongeren te trainen en naar werk te begeleiden. Ook zullen de jeugdbedrijfjes verder worden begeleid om het doel van zelfredzaamheid te bereiken. Zo krijgt het project volgens Byounique een duurzaam vervolg en nog grotere impact.
Omgerekend in euro’s bedroeg het oorspronkelijke budget voor het project €  19.955, waarvan € 5.000 was bijgedragen door het Molenaars Kinderfonds, € 10.000 door andere sponsors en het restantbedrag  lokaal zou worden opgebracht.  Door diverse omstandigheden is het project ruim € 3.000 duurder uitgevallen, welk verschil lokaal is opgevangen.
jaarverslag 2022 van stichting Byounique

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*