Home > Azië > Indonesië > Uitbreiding van het succesconcept in Ubud (midden Bali) naar Singaraja (Noord Bali).

 

 

In het voorjaar 2013 gaan Thijs , Julian en Pak Tedi Nopiana inkopen doen voor de dependance van de Sjaki Tari school op Noord Bali in de plaats Singaraja. Pak Tedi is de hoofdmeester van die dependance. Het is de bedoeling om scholingsmogelijkheden uit te breiden voor tieners met een geestelijke beperking.

In juni krijgen we een enthousiast bericht dat ze met het geld van ons een aantal faciliteiten hebben gerealiseerd, zodat de tieners aan de slag kunnen. Ze kochten:

  • Een kast met een wit schoolbord
  • Een keukenset
  • Een wastafel aan de buitenzijde van het gebouw geplaatst
  • Handenarbeid -, schrijf- en teken materialen

Meester Tedi beschreef de start van tienergroep( Willy groep). Hieronder een samenvatting van zijn verhaal:

“De groep bestaat uit 4 jongens en 1 meisje tussen de 15 – 20 jaar oud. We starten de ochtend met een hindoeïstisch gebed geleid door juffrouw Novy. Daarna begroeten we elkaar, worden de namen van de leraren genoemd en vragen we de studenten ook hun naam te zeggen. Hierna worden er eerst liedjes gezongen.

Daarna beginnen de lessen. We leren bv. de basiskleuren en koppelen er een creatieve werkzaamheid aan vast. Hierna gaan we schrijven en leren we de cijfers 1 t/m 5. De jongeren genieten van deze activiteiten en zijn slim in het leren. Hierna eten we, vragen de jongeren hun tanden te poetsen en hebben dan een pauze van 20 minuten.

Na de pauze leren we vaardigheden die de jongeren in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken, zoals bv. de vloer vegen. Na dit leermoment lees ik een verhaal voor en dan gaat iedereen naar huis.

De eerste dag verliep heel goed en ik kon zien dat de jongeren blij waren en lachten gedurende het leren van vaardigheden. Gedurende de eerste drie maanden zal de Willy-groep 1x per week geopend zijn, zodat de jongeren rustig kunnen wennen aan hun nieuwe leeromgeving.

Terima Kasih (is dank u wel in het Indonesisch) to all sponsors for donating to us so we can open the teenagers class. We are really happy and appreciate your donation.

Salam, Tedi and Sjaki Singaraja team.”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*