Home > Afrika > Stichting DEAN leert jongeren in Kenia computervaardigheden
Leerling met tablet tijdens themadag

Leerling met tablet tijdens themadag


In het najaar 2019 benaderde Joost Dam van stichting Digital Education Africa Network het Molenaars Kinderfonds. Op dit eerste contact volgde een persoonlijk gesprek met Joost in zijn kantoor in Hilversum. Hij vertelde hoe hij bezig is om leerlingen in Kenia voor te bereiden op de mondiale digitale arbeidsmarkt van de 21e eeuw. Het intrigeerde ons. Dit keer geen aanvraag voor de meest kansarme kinderen op kleuter- dan wel basisschoolleeftijd, maar bedoeld voor middelbare schoolkinderen.

DEAN is al actief sinds 2001: aanvankelijk in Tanzania op lagere scholen, later ook in Uganda. Het betreft inzetten van technische ondersteuning van digitale middelen zoals laptops en computers. In 2006 werd in Afrika alle 2e hands aangeleverde hardware in de ban gedaan vanwege het dump schandaal in Ghana. Zodoende kwamen NGO-organisaties in een negatief daglicht te staan, zo ook DEAN in Tanzania en Uganda.  Inmiddels kopen de Afrikaanse landen in de regel hardware in hun eigen land en zijn ook de batterijen van de computers verbeterd, waardoor er minder last is van de geregelde elektriciteitsuitval.

Joost wil met DEAN de kinderen en hun leerkrachten middels digitale middelen vaardigheden aanreiken. Hij zet in op kennis leren toepassen in plaats van feiten leren.  De opbrengst kan zijn dat de leerlingen meer kennis krijgen over instrumentele bediening. Dit helpt om creatief te leren denken, effectiever te communiceren, meer samen te werken en zelf problemen op te lossen. Wat betreft de huidige computerlessen op diverse scholen in Kenia gaat het vooral nog om het leren van basale computer vaardigheden. DEAN wil naar een “profounder comprehension”: uitgebreidere mogelijkheden van de computer leren begrijpen, zodat jongeren deze meer optimaal kunnen inzetten. Hiermee draagt DEAN bij aan opgeleide jongeren die in de digitale toekomst hun aandeel kunnen leveren.

DEAN heeft tussen 2016-2018 op 3 basisscholen in Tanzania en op 1 middelbare school in Kenia ervaring opgedaan, waarbij koudwatervrees omsloeg in enthousiasme onder de leraren en de kinderen. Joost heeft 12 scholen in Kenia benaderd die zelf aan een aantal basale voorwaarden voldoen: beschikken over gebouwen met toiletten en niet lekkende daken, tafels, elektriciteit en…computers die in Kenia zelf zijn aangeschaft. Met deze scholen wil hij een pilot doen. In deze pilot zullen de leerkrachten en leerlingen 18 maanden ondersteuning krijgen. De scholen worden met maximaal 20 laptops/computers aangesloten op een door DEAN ontwikkelde server, de ElimuPi server, en de leerlingen en docenten leren zodoende werken in een beveiligde intranet omgeving.

Voor ons als Molenaars Kinderfonds was het een uitdaging om ditmaal te overwegen steun te geven aan kinderen die al meer kansen hebben in Afrika, terwijl er om hen heen ladingen kinderen zijn die niet eens naar school kunnen gaan. Toch gaven wij ook al eens kansen in eigen land (Amsterdam-West) aan kinderen voor verbeterde naschoolse ondersteuning middels het aanleveren van computers, maar dat waren juist de kansarme kinderen in een economisch rijk land als Nederland. Joost was heel openhartig en gaf aan dat er ongetwijfeld kansrijke kinderen vertrekken naar het  buitenland, maar de meeste kinderen zullen in eigen land blijven en sommigen van hen zullen mogelijk op leidende posities terechtkomen.

Wij hebben begin 2020 besloten voor 1 school de kosten van de pilot te financieren.

de ElimuPi server van Stichting DEAN
de ElimuPi server van Stichting DEAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*