Home > Azië > Indonesië > Speeltuinproject Irian Jaya

 

Speeltuinproject voor kindertehuis Hawai te Sentani (Jayapura)/Irian Jaya/Indonesië

Irian Jaya (Papua) is een verafgelegen en achtergestelde provincie van Indonesië. Nico Dister, een Nederlandse priester, werkt hier al jaren en heeft mee gemaakt dat Indonesiërs van elders het eiland steeds meer bevolkten. De oorspronkelijke bevolking verloor zodoende een deel van haar identiteit en de sociale netwerken van de Papoea’s verpauperden.

Om die reden richtte hij in 1992 een stichting op die zich inzette voor de zorg van kansarme kinderen, de stichting Yayasan Putri Kerahiman Papua ofwel Dochter van compassie voor de Papoea’s. Nico heeft met een aantal Franciscaanse zusters van de communiteit St. Jozef (Heerlen, NL) in eerste instantie 10 kinderen opgevangen in een kindertehuis in de woonwijk Hawaii.

In het jaar 2000 verzorgt Nico met zijn stichting al 160 kansarme kinderen van kleuter- tot middelbare schoolleeftijd en voorziet hij ook in de scholing van deze kinderen. Het wooncomplex in Hawai bestaat inmiddels uit 3 paviljoens en groeit uit haar voegen. De middelbare schoolkinderen krijgen huisvesting in de wijk Polomo dichterbij hun school.

Nu in 2014 bevinden zich 110 kinderen in het complex van Hawai en 62 kinderen in Polomo. De leiding is inmiddels in handen van 5 Franciscaanse zusters (2 Papoea’s, 2 Moluksen en 1 Chinees Indische) en verder zijn er 40 volwassen vrijwilligers bij betrokken. Een groot deel van de financiering komt vanuit Nederland. Ondertussen werkt de stichting ook aan lokale bronnen van inkomsten: een vervoersbedrijfje en een varkensfokkerij. De bedoeling is om met deze activiteiten zichzelf steeds meer te kunnen bedruipen.

Voor de kinderen van de kleuter- en basisschool in woonwijk Hawai is behoefte om meer speelmogelijkheden te creëren. Nico Dister benadert het Molenaars Kinderfonds met het verzoek speeltoestellen voor een speeltuintje bij de basisschool te sponsoren. Voor het speeltuintje bij de kleuterschool hebben ze reeds financiën uit Oegstgeest. Het betreft een bedrag van € 1319,-. Na diverse uitwisselingen van informatie gaat het Molenaars Kinderfonds akkoord.

 

Hoe wist Nico van ons bestaan af?

Nico heeft jaren geleden voor een talentvol Papua meisje een studie beurs weten te verkrijgen via een Nederlands Fonds. Dit meisje is inmiddels afgestudeerd als arts op Java en gaat nu werken in Irian Jaya. Het betreffende fonds is het Nelly Reef Fund, ooit opgericht door de grootvader van Bart Molenaar. Een bestuurslid van dit fonds bracht Nico op het spoor van het Molenaars Kinderfonds.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*