Home > Afrika > Kenia > School in Gambaragai is officieel geopend!
in een nieuw lokaal

 

In juli 2016 ontvingen wij het onderstaande bericht van Hans van Driel van de Stichting Kidshare:

Groot feest was het op 6 juni. De kinderen van de basisschool in Gambaragai, Kenia dansten en zongen liedjes. Het was de grote dag waarop hun schoolgebouw werd geopend. Voorheen leerden de kinderen in een donkere lemen hut of buiten onder de boom. De ouders in het dorp wilden graag een echte school; de dichtstbijzijnde school was ver weg. Kinderen konden daar ook niet komen in de regentijd als de riviertjes aanzwollen. Het dorp was dan geïsoleerd.

De ouders schakelden hun kerk in die hen beloofde te helpen. Deze kerk heet African Divine Church (ADC). Zij bouwen scholen in afgelegen dorpen op het platteland. ADC nam contact op met Kidshare foundation in Nederland. Dat is een stichting die scholen bouwt voor de armste kinderen. Deze nam op haar beurt weer contact op met Stichting Molenaars kinderfonds. Die gaf een gulle bijdrage van 5.000 euro.

Kidshare foundation bezocht de school in oktober 2013. Je kon toen alleen te voet in Gambaragai komen. Er was geen elektriciteit in het dorp. De kinderen leerden in donkere hutjes. Sinds bekend werd dat ADC met steun uit Nederland een schoolgebouw ging neerzetten in het dorp is er veel veranderd. De overheid heeft een weg aangelegd naar het dorp. Ze hebben ook elektriciteit aangelegd. Er staat nu een modern schoolgebouw. Het aantal leerlingen is in nog geen drie jaar gegroeid van 76 naar 193 leerlingen. De overheid heeft de school een extra stuk land toegezegd. Kidshare had als eis gesteld dat de ouders er voor zouden zorgen, dat alle kinderen een lunch op school krijgen. Dat gebeurt nu. De kinderen zijn blij. Nu het mooie schoolgebouw er staat, zullen ze een officiële vergunning van het ministerie van onderwijs krijgen. Dat betekent dat de overheid budgetten ter beschikking zal stellen voor leermaterialen en leerkrachten. Het is feest in Gambaragai!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*