Home > Europa > Polen > Polenreis 8 t/m 11 augustus 2010

‘Christel Lammers met haar zoon Floris en Freeke Molenaar’

Op zondag 8 augustus rijden we ’s ochtends weg uit Westgraftdijk. We hebben mooi weer en gaan enthousiast op pad. Voorbij de Duitse grens komt Freeke erachter dat ze haar paspoort vergeten is. Stom, stom, stom. We besluiten verder te gaan en maar te zien. ’s Middags bezoeken we de schitterende kastelen van Charlottenburg bij Berlijn. Daarna rijden we tot vlak over de Poolse grens, waar we een fijn hotelletje vinden. Geen controle bij de grens 🙂 Freek is nog nooit zo ver als illegaal geweest. De volgende dag staan Brzeg Dolny en Olesnica op het programma.

 

Samenvatting gesprek met directeur Grabowski in Brzeg Dolny maandag 9 augustus 2010

Zodra we het terrein van het kindertehuis in Brzeg Dolny oprijden, worden we door Dhr. Grabowski gastvrij ontvangen. Hij leidt ons naar binnen onder het nieuwsgierig oog van enkele kinderen, die niet in de vakantie naar huis zijn en de bus nauwlettend in de gaten houden. In de kamer van de directeur krijgen we koffie en koek. Dhr Grabowski loopt wat onrustig heen en weer en legt ons in gebrekkig Duits uit, dat hij op de vertaler wacht. We zijn eerder dan verwacht, dus deze is er nog niet. Uiteindelijk gaat hij ook maar zitten en dan beginnen we een gesprek over hoe het momenteel gaat. Tijdens het gesprek start de directeur de computer en opent een vertaalprogramma, waardoor we elkaar nog beter verstaan.

Op dit moment zitten er te grote verschillen tussen de kinderen die in huis wonen. Een aantal kinderen heeft een gedragsstoornis (of psychiatrische handicap) en heeft behoefte aan specialistische hulp. Deze hulp kunnen ze niet bieden. Er is begeleiding van een ergotherapeut en ze werken met speciale computerprogramma’s om te leren focussen etc. Tevens hebben een aantal kinderen leerproblemen, omdat ze uit pathologische gezinnen komen. Gezinnen waar alcoholmisbruik en geweld plaatsvindt. Deze kinderen hebben eerst behoefte aan een stukje veiligheid, waardoor ze zich goed gaan voelen en gemotiveerd raken. Pas dan zijn ze in staat om te leren.

De kinderen blijven tot hun 18e in dit huis; hierna kunnen ze niets meer bieden. Van de kinderen boven de 18 jaar komt 30 – 40 % daarna in het verkeerde circuit terecht. Ze belanden in de gevangenis of komen veelvuldig in aanraking met de politie, hebben geen werk en geen toekomst, raken aan de drank etc. Om al deze redenen tezamen zou de directeur het liefst drie kleine huizen willen stichten, waar ongeveer 10 kinderen kunnen wonen, bv 1 in Wowov, 1 in Brzeg Dolny en 1 in Winsko. Zo heb je spreiding, waardoor de kinderen dichter bij hun ouders wonen. Door de kleinschaligheid is er veel meer een familiegevoel en kunnen de kinderen meer begeleiding op maat krijgen. De groepsleiding die er werkt, moet gespecialiseerd zijn om deze kinderen te begeleiden en is ook ’s nachts aanwezig. Therapeuten, die extra ondersteuning en persoonlijke begeleiding bieden, komen naar de huizen. De kosten per huis bedragen 100.000 euro.

Het kindertehuis wat er nu staat zou dan een speciaal huis moeten worden voor meisjes met problemen. En tevens een educatiecentrum voor mensen die in deze branche willen werken. De directeur is voor deze opzet momenteel aan het lobbyen bij de provincie en de regering. Maar tot nu toe vangt hij bot.

 

Behoeften

Ondersteuning op dit moment zou welkom zijn bij het realiseren van een sportzaal in het pand. Voor de puberjongens is dit een goede uitlaatklep. De zaal zou tevens toegankelijk zijn voor de kinderen uit het dorp. Kosten 10.000 – 15.000 zloty.

De directeur zegt deze zaal in twee weken te kunnen realiseren. Verder zou hij blij zijn met jonge mensen die als volunteer willen komen en Engelse les willen geven. De kinderen leren Engels of Duits op school, maar het niveau is erg laag. En een exchange van kinderen in vakantietijd zou een optie zijn. Na het gesprek krijgen we een uitgebreide rondleiding onder begeleiding van de inmiddels aanwezige ergotherapeut, die redelijk Duits spreekt. En een maaltijd! Lekker!

De kamers zien er goed uit. Beneden wordt er hard gewerkt en worden ruimtes opgeknapt. Er staan enkele verstelbare stoelen uit Nederland. De tijdelijke sportruimte in de kelder is vreselijk: stoffig, vochtig, tochtig, grijs en grauw, met in de hoeken puin op de grond en allemaal leidingen over het plafond. De keuken en eetzaal zijn prima en de wasmachines doen het nog. Vooral de buitenkant van het gebouw zou ook opgeknapt moeten worden. Er lopen scheuren in de muren. Nadat we de bus half geleegd hebben, nemen we afscheid.

 

Samenvatting gesprek met Mrs. Wajerowska van de kuznia in Olesnica  maandag 9 augustus 2010

Vanuit Brzeg Dolny gaat de reis verder richting Olesnica. Hier hebben we een afspraak met Mrs. Wajerowski, de directrice van een naschoolse opvang. Ook hier worden we gastvrij ontvangen. Er zijn enkele kinderen aanwezig en een leidster, die redelijk Engels spreekt. Na de gebruikelijke begroeting, drinken en de volgende maaltijd gaan we over naar de zaken die geregeld moeten worden.

Wat betreft de Engelse les: ik leg uit, dat de mensen die deze les sponsoren, graag de 3 kinderen die nu les krijgen goed Engels willen leren. Dus de bedoeling is dat deze kinderen nog een tweede jaar les krijgen. Mrs. Wajerowski vertelt, dat Ewa en Adrian niet meer gemotiveerd zijn. De laatste paar maanden was het al erg moeilijk om ze bij de les te blijven betrekken. Alleen Roxanne is nog erg gemotiveerd. De directrice stelt voor om twee andere kinderen erbij te voegen, die wel graag Engels willen leren. Ze hebben beide al wat extra Engels gehad en kunnen op het niveau van Roxanne aansluiten. Het gaat om Patrick (11 jaar) en Elvira (12 jaar). Na overleg met Olaf gaan we hiermee akkoord en betaal ik de het eerste half jaar lesgeld (500 euro).

Vervolgens gaat het gesprek over computerles en vertel ik over het KICI-programma. Mrs. Wajerowski zegt, dat zij wel een leraar kan vinden en 10 kinderen kan selecteren, die hieraan kunnen deelnemen. Het gaat om een wekelijkse les gedurende 40 weken, waarbij de kinderen leren werken met Word, Excel, e-mail en internet. De directrice zegt dat een aantal kinderen op school ook al met computers leren werken. Ze gaat dit project vorm geven en ik betaal haar het eerste half jaar lesgeld (600 euro). Hierna legen we de bus en zoeken tevreden een hotelletje.

 

De laatste dag

De volgende dag bezoeken we Wroclaw, een schitterende stad. Westers en luxe, met mooie oude huizen. Zeker de moeite waard om bezocht te hebben. Op het einde van de middag rijden we weer terug naar de grens en slapen in Polen. De volgende ochtend gaan we weer ongestoord de grens over richting Nederland. We hebben een aantal goede dagen gehad.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*