In mei 2012, bijna 6 jaar na de Tsunami, heeft Bart met 2 van zijn dochters de West-Javaanse kustplaats Pangandaran bezocht. Gezien hetgeen hij aantrof, vroeg hij aan de lokale gids of hij hulp kon bieden bij verdere opbouw…. En wat schetste zijn verbazing? In 2015 benadert stichting Meraih Bintang het Molenaars Kinderfonds om hulp te vragen voor de kinderen op die plek.
Meraih Bintang
Stichting Meraih Bintang uit Valkenburg aan de Geul is een kleine stichting. Hun doel is het helpen van kansarme kinderen, kwetsbare ouderen en de gemeenschap in Pangandaran, West-Java. Pangandaran is op 17 juli 2006 getroffen door een alles verwoestende tsunami, die over een breedte van 40 kilometer aan land is gekomen. Behalve dat er veel doden te betreuren waren, is er ook heel veel schade aangericht. De toegezegde gelden voor de wederopbouw zijn helaas nooit op de plaats van bestemming aangekomen. Deze stichting is er actief sinds 2010. Van de 5 bestuursleden zijn 3 bestuursleden in Nederland woonachtig en 2 bestuursleden in Pangandaran zelf. Dit betekent dat de lijnen heel erg kort zijn: ze hoeven niet te werken met een externe zuster organisatie in het land waar ze actief zijn, maar hebben er zelf 2 mensen zitten die de projecten begeleiden en uitvoeren. Alle projecten die ze doen worden overigens door de gemeenschap aangedragen. Het draagvlak wat ze binnen de gemeenschap hebben is enorm groot.
Projecten
Het eerste grote project van stichting Meraih Bintang in 2012 was de bouw van een kleuterschool in kampong Pananjung in de regio Pangandaran in West-Java. De school heeft op 16 juli 2012 voor het eerst haar deuren geopend bij de start van het nieuwe schooljaar in Indonesië. Het mooiste cadeau kregen ze van het ministerie van onderwijs van het regentschap in de vorm van een officiële erkenning van deze school. Inmiddels zijn ze zelfs aangewezen als voorbeeld school in de regio.
In 2013 hebben ze de kleuterschool uitgebreid door de bouw van een extra klaslokaal, zodat nog meer kinderen deel konden nemen aan het onderwijs. Dit klaslokaal is in de eerste helft van 2013 in gebruik genomen bij de start van het nieuwe schooljaar.
Project Rumah Bina Budi
De aanvraag voor de bouw van een kinder(t)huis kwam vanuit de gemeenschap. In de regio Pangandaran is nog geen voorziening voor de opvang van kinderen. Voor Meraih Bintang lag de prioriteit bij het helpen van kinderen in de thuis situatie. Dit werd o.a. gedaan door middel van het “sponsor een kind” project. Indien opvang noodzakelijk was, werd er in de regio gekeken of er familie woonachtig was, die al dan niet met de hulp van de stichting het betreffende kind in nood zou kunnen/willen opvangen.
Maar soms is er een andere oplossing nodig om kinderen te kunnen helpen. Denk hierbij niet alleen aan weeskinderen, aan kinderen die mishandeld worden of, zoals dat in Indonesië het geval is, uit pure wanhoop door hun ouder(s) verlaten worden. Maar ook aan kinderen uit een-ouder gezinnen die voor een periode opvang nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat de ouder ziek is of voor enkele weken/maanden moet gaan werken in een van de grote steden op Java of zelfs in het buitenland. In de regio Pangandaran is heel weinig werkgelegenheid behalve op de rijstvelden, landbouw of de visserij.
Deze kinderen hebben niet alleen recht op een veilig onderkomen, maar verdienen het ook om op te groeien in een omgeving en in een situatie die zoveel mogelijk een thuisgevoel geeft. Meraih Bintang koos hierom bewust voor kleinschalige opvang met vaste verzorgers voor de kinderen.
Rumah Bina Budi is dan ook niet zomaar een wees- of kindertehuis, maar een plek waar kinderen kunnen groeien: letterlijk en figuurlijk! Het wordt geen fabriek met 2 slaapzalen, maar een huis met kleine slaapvertrekken en verder alles wat je in een normaal huis ook terugvindt: zo ook de inrichting die een rustige, vredige, traditionele Javaanse sfeer gaat uitademen. Er wordt op een zo duurzaam mogelijke manier gebouwd/gerenoveerd, waarbij lokale werkers ingehuurd en de materialen lokaal gekocht worden. Op die manier wordt de lokale economie een handje geholpen. Ook de materialen voor de inrichting (hout) zijn verantwoord verbouwd en voorzien van een duurzaam keurmerk.
Met het Molenaarskinderfonds hebben we in mei 2016 besloten om dit project van harte te ondersteunen. We dragen bij aan het houtwerk voor 24 bedden en aan de matrassen.