Groepje jongens die naar school gaan (gemaakt door stichting Let’s Care)
Ontmoeting met stichting Let’s Care
Tijdens een werkbijeenkomst bij Partin is Freeke Molenaar in contact gekomen met Erna Vinkers van de stichting Let’s Care. Deze stichting werkt al langere tijd op de Filippijnen en voert projecten uit die betrekking hebben op de opvang, traumaverwerking en educatie van misbruikte en mishandelde kansarme kinderen in de Filippijnen en daarnaast bieden ze blijvende verbetering in hun woon- en werksituatie aan. Op de Flippijnen is door de stichting, de Let Us Care Foundation inc. opgericht. Op die manier worden de projecten ter plekke door locale staf gerund
Situatie op het eiland Panay (Filippijnen)
Een van de projecten die stichting Let’s Care heeft opgezet, is op het eiland Panay in de provincie Antique (1 van de 5 provincies van Panay). Het doel van dit project was het opzetten van een tehuis voor mishandelde, misbruikte en verwaarloosde meisjes. Alleen al in de provincide Antique zijn er onlangs nog 110 gevallen per jaar van sexueel misbruik, incest, verkrachting en mishandeling gemeld bij de dienst sociale zaken en ontwikkeling. In de provincie Aklan zijn er soortgelijke cijfers. Naast dit project is Let’s Care ook de nood voor andere sociale projecten in deze regio gaan inzien. In de provincie met de hoofdstad San Jose en andere gemeenten in de provincie Antique is er sinds jaren een groeiend probleem van jongens in moeilijke situaties. Zij zijn veelal verwaarloosd, gaan niet naar school, worden door hun ouders (of een georganiseerde bende) gedwongen te werken op straat naar het zoeken van afval of verkopen pinda’s of bedelen om eten en geld.
Het project in Dao
Vanwege het succes van één eerder gestart jongensproject in de provincie Antique in 2012, heeft een andere gemeente stichting Let’s Care gevraagd om hen te helpen met het probleem van verwaarloosde jongens. Dit is de gemeenten Dao. Het doel van het project is, de jongens van de straat halen en in de schoolbanken brengen en hen door middel van begeleiding, counseling en het doen van activiteiten vaardigheden aanleren, kennis bijbrengen en hun op het goede toekomstspoor zetten. Dit project is community based, wat wil zeggen dat we de kinderen niet in een centrum opvangen met 24 uurs begeleiding, maar dat ze in de gemeenschap blijven wonen. Het project wordt ter plekke strategisch gerund door locale staf met Erna Vinkers als projectdirecteur. De jongens worden geselecteerd en begeleid door maatschappelijk werkers uit de gemeente Dao.
Het Molenaarskinderfonds ondersteunt dit project door de begeleiding van de 25 jongens in de leeftijd van 6-16 jaar in de gemeente Dao een jaar lang te financieren, zodat het leven van deze jongens een beslissende wendig kan nemen. Het doel van het project is ervoor te zorgen dat deze jongens een formele educatie, alfabetiseringsproject of vaktrainingen (of een combinatie hiervan) volgt. Daarnaast wordt de familie van de jongens ook begeleid, zodat zij beter in staat zijn hun kinderen te begeleiden en op te voeden.
Inmiddels is dit project na de zomer van start gegaan. Er zal binnenkort een update volgen over het verloop van het project.