Home > Azië > Eindevaluatie jongensproject op de Filipijnen

Schooljaar 2016-2017

Ook dit jaar hebben wij (voor de vierde keer) het project van de stichting Let’s Care financieel geholpen. Deze stichting werkt al langere tijd op de Filipijnen en voert projecten uit die betrekking hebben op de opvang, traumaverwerking en educatie van misbruikte en mishandelde kansarme kinderen in de Filipijnen. Daarnaast bieden ze blijvende verbetering in hun woon- en werksituatie aan. Op de Filipijnen is door de stichting de ‘Let Us Care Foundation inc.’ opgericht. Op die manier worden de projecten ter plekke door locale staf gerund.

Uit de Filipijnen ontvangen wij regelmatig gedetailleerde verslagen van het project. Hieruit blijkt dat er erg goed en nuttig werk wordt gedaan. In het schooljaar 2015-2016 hebben van de 14 jongens uit Dao op het eiland Panay 12 jongens het jaar met goed resultaat doorlopen. Eén jongen is tijdens het schooljaar verhuisd en is in zijn nieuwe woonplek naar school gegaan. En één jongen is uitgevallen uit het programma.

Voor 2016-2017 hebben we opnieuw geld vrijgemaakt om dit keer uit San José 10 jongens bij de lagere schoolopleiding en 6 jongens, die ondertussen naar de onderbouw van de middelbare school zijn doorgeschoven, te ondersteunen. Van deze groep is ongeveer 85% geslaagd.

In dit schooljaar woont Erna Vinckers vooral in Nederland om de ‘fundraising’ steviger neer te zetten en manieren te zoeken om het project zelfvoorzienend te maken. Er gaan nu regelmatig studenten en vrijwilligers naar het project om stage te lopen. Hiervoor betalen deze jongeren een vergoeding, die het project ten goede komt. Zo is er in maart 2016 een  Nederlandse vrijwilliger actief geweest. Hij is een jeugdwerker en doet veel activiteiten, sport en spel met de kinderen en traint tevens de staf hoe zij activiteiten kunnen oppakken en hoe ze de activiteiten en interventies spannend en leerzaam kunnen houden.

Wij hebben de afspraak met Erna gemaakt om het project voor het komend schooljaar nog één keer te ondersteunen, zodat zij zich vooral bezig kan houden met de opbouw van vaste inkomsten voor het project.

Schooljaar 2017-2018

Dit is het vijfde en daarmee laatste jaar dat wij het project van de stichting Let’s Care financieel hebben geholpen. Met onze ondersteuning hebben we dit laatste jaar bijgedragen aan de opvang van 13 jongens in de leeftijd van 6-12 jaar uit San José. Hun achtergrond is dat zij verwaarloosd zijn, geen onderwijs volgen, overdag op straat rondhangen of werken in de kinderarbeid. Ze zijn gemotiveerd om deze kans te pakken.

Uit de gedetailleerde verslagen gedurende het schooljaar blijkt dat de jongens niet allemaal even regelmatig onderwijs volgen en de begeleidingsklassen van Let’s Care bezoeken. Uiteindelijk gaan 7 jongens door naar het volgende leerjaar, 3 jongens moeten het jaar over doen en 3 jongens zijn gestopt met het volgen van onderwijs. Vooral geldgebrek blijkt een rol te spelen bij het falen in het onderwijs, doordat de jongens deels te veel lessen missen omdat ze ook geld moeten verdienen of helemaal met de lessen stoppen om te kunnen werken. Wel blijken de jongens door de begeleiding van de medewerkers van Let’s Care in hun gedrag veranderd te zijn: ze kunnen beter in een groep functioneren, hun gevoel beter uiten en op een beleefde manier de ander benaderen. Binnen de groep groeit de saamhorigheid en het vertrouwen in elkaar.

Erna Vinkers is bezig naar manieren te zoeken om het project zelfvoorzienend te maken. Afgelopen jaar waren ze voor 13% zelfvoorzienend en de bedoeling is dat dit percentage jaarlijks stijgt. Naast inkomsten uit de bezoeken van studenten en vrijwilligers aan het project, zijn er nu diverse winkels in Nederland waar Let’s Care Jewelry te koop is. De sieraden zijn lokaal geproduceerd.  Adressen kunt u op de website van Let’s Care vinden onder lopende projecten. Een ander inkomens genererend project is ‘Travel en Excursies’, waarbij je als vakantieganger diverse excursies kunt boeken en tevens het project kunt bezoeken. Er wordt zelfs in overleg een weekprogramma op maat gemaakt voor individuen of kleine groepen. En de Ecofarm die bij het Home for Girls is opgezet, voorziet voor een groot deel in de voedselvraag van dit huis. Het overschot wordt verkocht en levert weer geld op voor het project.

Terugkijkend op de 5 jaar ondersteuning van dit project hebben we met onze bijdrage voor een grote groep jongens een verschil weten te maken van leven in armoede op straat naar terug in de schoolbanken en werken aan een toekomst. We wensen Erna en het hele team veel succes in de komende jaren.

2 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*