Home > Afrika > Gambia > Een dorsmachine voor een vrouwengroep in Dankuku, Gambia
de machine gereed maken

de machine gereed maken

Begin 2018 worden we benaderd door een kleine organisatie Stichting Steun Opbouw Stimulans (SOS). Deze stichting ondersteunt al jaren projecten in Gambia.

Gambia is een van de armste landen van Afrika. De mensen leven van het verbouwen van rijst, pinda’s, cashewnoten en couscous. Dit levert weinig op en er wordt honger geleden. Interessante grondstoffen voor andere landen heeft Gambia niet. Enkele maanden per jaar is er toerisme aan de kust. Door deze armoede trekken de (jonge) mannen weg naar de hoofdstad / kust op zoek naar werk. Of verder naar bv. Libië in de hoop de Middellandse zee te kunnen oversteken. Het geld voor deze reis moet deels onderweg verdiend worden en veel mannen/jongens werken dan ook langere tijd onder zeer erbarmelijke omstandigheden in Noord-Afrika. De familie moet zich maar redden.

De vrouwen bewerken van oudsher het land, maar het zware werk (o.a. ploegen) werd oorspronkelijk door de mannen gedaan. Nu moeten de vrouwen dat zelf doen en dit kost veel extra tijd en inspanning. Stichting SOS wil de vrouwen ondersteunen in hun werk en heeft enkele jaren geleden aan een vrouwengroep in het dorp Dankuku een maalmachine gedoneerd, zodat de vrouwen de couscous konden laten malen. Hiervoor betalen de vrouwen een kleine bijdrage om de molenaar, het onderhoud van de machine en de brandstof te bekostigen. De couscous is voor eigen gebruik. Door een efficiënter productie proces hebben de vrouwen een grotere oogst en kunnen ze het overschot verkopen.

Op dit moment maken 75 vrouwen gebruik van deze machine. Daar profiteren weer zo’n 400 kinderen van: betere voeding en geld voor onderwijs.

Om het productieproces verder uit te breiden en te verbeteren hebben de vrouwen grote behoefte aan een dorsmachine. Het dorsen gebeurt nu nog handmatig en neemt veel tijd. De tijd die door zo’n machine gespaard wordt, kan weer gestoken worden in een hogere productie en dus meer inkomen. Ook kunnen hier mogelijk wat mannen van profiteren qua werk en blijven deze zodoende in het dorp.

Om deze dorsmachine te bekostigen heeft Stichting SOS een aanvraag van 3000,- euro bij het Molenaars Kinderfonds gedaan. Na een bevredigend antwoord te hebben gekregen over de opslag en het onderhoud van de machine, hebben wij deze aanvraag gehonoreerd.

Ondertussen is de machine al volop in gebruik .

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*