Home > Zuid Amerika > Colombia > Computerproject La Vecina Colombia

De connectie

Een van onze jonge, avontuurlijke familieleden, Jill Nanninga ,een nichtje van Freeke, heeft begin 2011 in een kinderproject in Colombia geholpen. La Vecina heet dit project. Jill kwam met enthousiaste verhalen terug over de goede organisatie en het mooie wat voor die kinderen werd bereikt. Via haar hebben we het contact gelegd met de Nederlands Spaans sprekende leiding Gerard van der Haas en Nathalie Rietman voor nadere kennismaking en onderzoek voor mogelijke ondersteuning vanuit onze stichting.

 

Doelstelling La Vecina

Heel in het kort volgt hieronder de doelstelling van Stichting La Vecina. La Vecina maakt zich sterk voor kansarme kinderen in Cartagena. De meeste kinderen zijn inheemse vluchtelingen die met hun ouders binnen eigen land gevlucht zijn voor de al meer dan 40 jaar durende burgeroorlog. De kinderen leiden een leven met weinig toekomst- perspectief. Het gezinsinkomen ligt ruim onder de armoedegrens van 2 US dollar per dag. De ouders zoeken hun toevlucht in drank en drugs; kinderen gaan lang niet altijd naar school en komen in aanraking met criminaliteit en prostitutie.

Stichting La Vecina geeft deze kinderen een voedzame maaltijd, professionele scholing en biedt begeleidings programma´s en recreatie. Hierdoor krijgen ze de kans zichzelf te onttrekken aan de armoede waar zij en hun ouders dagelijks mee geconfronteerd worden.

 

Wat doet La Vecina?

Na 1,5 jaar voorbereiding zijn Nathalie en Gerard in januari 2007 officieel gestart met een onderwijsproject voor 15 kinderen in de wijk La Boquilla, Cartagena. De kinderen (4 t/m 8 jaar) krijgen naast scholing iedere dag een voedzame maaltijd, vers fruit en medische en psychologische begeleiding. Inmiddels is La Vecina door de Colombiaanse overheid erkend als officiële onderwijsinstelling. Het aantal kinderen dat onderwijs krijgt is gestegen van 15 naar 70 (januari 2011).

 

Ontmoeting

In mei 2011 kwamen Nathalie Rietman en Gerard van der Haas van Fondación La Vecina voor een kortdurend verlof in Nederland. Wij hebben ze uitgenodigd om persoonlijk kennis te maken en te bespreken wat we over en weer voor elkaar kunnen betekenen.

Zij vertelden onsover hun werk in Cartagena, een havenstad in Colombia aan de Pacifische kust. Hun verhaal was gedreven en opbouwend. Hun school groeit gestaag door een toestroom van kinderen uit de nabij gelegen sloppenwijk. De erkenning van de regering geeft hen een bestaanszekerheid. En de opvang voor getraumatiseerde meisjes draait ook goed. Ze werken met lokale professionals (bewust allemaal vrouwen). Na dit gesprek hebben we ons verder in deze organisatie verdiept.

 

Projectaanvraag

Een maand later ontvingen wij het verzoek om het mogelijk te maken een aantal computers aan te schaffen voor het onderwijs in La Vecina. Nathalie en Gerard schreven: computers zijn in dit tijdperk niet meer weg te denken. La Vecina beschikt echter niet over de financiële middelen om computers (4) aan te schaffen. Tijdens een persoonlijk gesprek in mei jl heeft het Molenaars Kinderfonds aangegeven onze organisatie eventueel te willen helpen met de aanschaf van enkele computers. Daar is fundación La Vecina ontzettend blij mee en dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs.

Wij hebben als stichtingsleden deze aanvraag beoordeeld aan de hand van een aantal criteria volgens “”de trechter van Evert”” en besloten in principe de all in one computer versie te honoreren. Hier voor was nog wel een concreet projectvoorstel nodig.

Op 5 juli 2011 schreven wij terug: “In onze afgelopen bestuursvergadering hebben wij jullie aanvraag besproken. Op basis van de geïndiceerde prijzen hebben wij besloten in principe de benodigde aanschaf van 4 computers plus de daarbij behorende printers, software, tafels en veilige opbergkast te financieren. Uit het prijzenoverzicht met toelichting begrepen wij dat er verschillende opties gepresenteerd werden maar dat de zogenaamde “All in one” computer de voorkeur heeft.

Wij zouden jullie willen verzoeken om aan ons nog een concrete prijsopgave te doen van de door jullie geprefereerde configuratie. Wij zouden ons bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat niet iedere computer een eigen printer nodig heeft maar dat één printer te weinig is in verband met bijvoorbeeld mogelijke uitval. Graag vernemen wij jullie ideeën. Na ontvangst en onze akkoordbevinding van het definitieve voorstel zullen wij het bedrag overmaken.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*