Home > Azië > Nepal > Bijdrage aan na-trajecten voor Nepalese weeskinderen

Mountain Child Care is een stichting die wij in juni 2013 hebben leren kennen. Wij hebben bijgedragen aan de eerste volledig Nepalese Questtrek die in december 2014 plaats vond.
Het contact met de mensen achter deze stichting, Mark Simons en Marianne van Wetter, was inspirerend en we hebben gezien hoe zij in een aantal jaren een fantastisch concept hebben opgebouwd, erop gericht om Nepalese wees- en/of straatjongeren een toekomst te geven. Wanneer de jongeren op hun 18e doorgaans hun tehuis moeten verlaten of wanneer hun rehabilitatietraject stopt, dreigen ze in een armoedeval terecht te komen: een vicieuze cirkel waarin ze zo arm blijven, dat ze laagbetaald werk moeten aannemen en daardoor niet kunnen sparen voor een vervolgopleiding die hen kans geeft op beter betaald werk. Aan begeleiding hierbij is in Nepal nauwelijks tot niet voorzien. De tehuizen bieden in de regel geen intensieve voorbereiding op het verlaten van het weeshuis en meestal stopt de financiële ondersteuning.

Stichting Mountain Child Care is een sociale onderneming die gelooft in de kracht van jonge mensen en dat wanneer zij die aanboren, de wereld daar beter van wordt. Ze organiseert persoonlijk leiderschapsprogramma’s in de Himalaya; professioneel, zorgvuldig en gepassioneerd. Dat doet ze voor Nepalese jongeren zonder ouders en Nederlandse scholen, scholieren en studenten die hun drijfveren willen onderzoeken. Ze zet haar expertise in om hen tijdens een persoonlijk leiderschapszesdaagse in Nepal te laten ontdekken wat voor hen werkelijk van waarde is in werk en leven. Het gebruik van de overweldigende natuur en innovatieve technieken als Theory U, Motiverende Gespreksvoering, Co-Active® coaching, Psychodrama en Rots en Water, werkt duurzame gedragsverandering in de hand. En authentiek leiderschap.
Voor de Nepalese deelnemers is de zesdaagse trektocht, een QuestTrek®, de start van een intensief coachingstraject met oriëntatiedagen en trainingen, dat na één tot drie jaar wordt afgesloten met een stage of betaalde baan. Zo kunnen ze zelfbewust en goed voorbereid deelnemen aan het arbeidsproces als ze hun tehuis gaan verlaten. Voor de Nederlandse deelnemers zijn de tocht en het bijbehorende na-traject QuestTribes een uitgelezen kans om unieke talenten en passies uit te bouwen tot sterktes. Door de intensieve kennismaking met jezelf, Nepalese jongeren en de totaal andere cultuur is de QuestTrek voor velen een life changing experience.

In 2013 gaf Mountain Child care aan in 8 jaar zelfstandig te willen zijn. Ondertussen genereert Mountain Child Care voor 65% haar eigen inkomsten.

De Nederlandse jongeren/studenten maken de QuestTreks mogelijk voor de Nepalese deelnemers die de QuestTrek niet kunnen betalen. Zij doen dit door het organiseren van sponsoracties. Voor het na-traject dat bestaat uit coaching, trainingen en bemiddeling in stages en werk heeft Mountain Child Care het Molenaars Kinderfonds gevraagd of ze een deel van de kosten van het na-traject zou willen dragen. Dit deel bedraagt €5.000,-. Deze aanvraag honoreren wij.

Waarom leggen ze deze vraag bij ons fonds neer? Zij motiveren dit op de volgende manier:”een gedeelde visie op ontwikkeling van jonge mensen speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast omdat we net als jullie geloven in spel en onderwijs en dat wanneer kinderen intrinsiek gemotiveerd raken voor hun toekomst, en hun onnodige ballast af kunnen leggen, ze met meer plezier gaan leren en werken. Tot slot omdat jullie staan voor klein en betekenisvol met lokale impact en eigenaarschap in het doelland. Jullie steun is voor ons een belangrijke stimulans om door te gaan op weg naar 100% fondsonafhankelijkheid.”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*