Home > Afrika > Namibië > Bezoek dagverzorgingscentrum Ovitoto, Lous Thomson-Molenaar

Op verzoek van mijn broer Bart Molenaar en omdat onze interesse gewekt was door een toevallige ontmoeting met de vader van een van de kleuters, hebben we een bezoek gebracht aan Okandjira. Dit is het dorp in de streek Ovitoto, waar het dagverzorgingscentrum door Beautiful Kidz is opgezet. Er zijn 2 nieuwe gebouwen, één met 3 schoolklassen en een kantoor c.q. woonvertrek en één met een gemeenschappelijke ruimte en keuken. Deze gebouwen zijn sinds september 2015 in gebruik. Via mailcontact met Piet Falkena en Brian Kinghorn kwam de afspraak vlot tot stand.

Een inspirerende rondleiding

Sarah Fortuin, die samen met drie kleuterjuffen en een kokkin het dagcentrum runt, leidde ons met veel enthousiasme en realiteitszin rond. In elk van de 3 klasjes zat een groep kleuters met 1 juf. De kinderen krijgen o.a. les in algemene ontwikkeling betreffende gevoelens en omgangsvormen. Belangrijk is het besef dat ze er toe doen en dat ze zelf mogelijkheden kunnen en moeten aanpakken om verder te komen (opportunities). Dit betekent naar school gaan en je ontwikkelen. We mochten in alle klasjes rondkijken, kregen van de kinderen een hand of ze zongen voor ons. Wat ons opviel was de kracht van deze 5 vrouwen en de inzet om de kinderen verder te helpen.

De omstandigheden zijn niet gemakkelijk en Sarah treedt regelmatig op als maatschappelijk werkster. Ze kent veel gezinnen van de kinderen en hun problematiek (drank, armoede, uitzichtloosheid, ..) Sarah lijkt ons iemand met veel capaciteiten: na een belangrijk aandeel geleverd te hebben in het opzetten van de kleuterklassen in Katatura (een achterstandswijk in Windhoek), doet ze nu in Okandjira goed werk. Het is te hopen dat als zij een volgende uitdaging aangaat, de continuïteit gewaarborgd blijft. Ze lijkt me iemand die gedreven is en die een belangrijk steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van het land van binnen uit door eigen mensen. Ze vertelde erg blij te zijn geweest met de steun van Piet Falkena: “Piet was a great help, without him this wouldn’t have succeeded”.

Ten afscheid hebben we tandenborstels gegeven. Die worden toegevoegd aan de voorraad gebruiksartikelen voor de kinderen. De kinderen krijgen 1x per jaar een nieuwe tandenborstel, mits beschikbaar.

Een typische gezinssituatie

De toevallige ontmoeting met de vader van één van de kleuters vond plaats in een lodge waar we logeerden en waar we informeerden naar Ovitoto. Het dochtertje van deze werknemer bleek op het kleuterschooltje in de laatste klas te zitten. We konden haar een handgeschreven brief van haar vader overhandigen, met daarin een bankbiljet van de eigenaresse van de lodge. Het meisje was heel verlegen, maar ook heel blij. Zij woont bij haar oma, want ook moeder werkt elders. Wel had vader zijn eigen moeder ingelicht per smartphone over onze komst en konden we hem na het bezoek een foto sturen van zijn dochtertje. Vader heeft in december 2-3 weken vrij om naar huis terug te keren.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*